Nachtwacht

Het verband tussen de schilderskunst en de naam Van Vlaardingen dateert al van 1642, het jaar dat Rembrandt zijn Nachtwacht voltooide.

De officiële naam van dit wereldberoemde schuttersstuk luidt: ‘Het Corporaalschap van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburg’. Willem van Ruytenburg is een van de hoofdpersonen op De Nachtwacht. Hij is de in geel en wit geklede officier die naast Banninck Cock op de voorgrond is afgebeeld. De vader van Willem had in 1611 de Heerlijkheid Vlaardingen, Vlaardingerambacht en Babbertspolder gekocht, waarna hij – en zijn familie – de daarbij behorende title ‘Heer van Vlaardingen’ aan de naam Van Ruytenburg mocht toevoegen. In de periode van 1627 tot 1652 had deze Amsterdamse regent als ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardingerambacht in dat gebied zeggenschap over rechtspraak, wetgeving en bestuur.

Volgens genealogische overlevering is Willem van Ruytenburg, Heer van Vlaardingen, de grondlegger van een geslacht waarvan een tak zich ruim drie eeuwen later in het Gooi vestigde: een kunstenaarsfamilie met de naam Van Vlaardingen.

nachtwachtmaningeel